Myslivecká výstava u našich východních sousedů

03.02.2014 00:00

Myslivecká výstava u našich východních sousedů

Ve dnech 30.1. 2014 až 2.2. 2014 se konala v Bratislavě 21. mezinárodní výstava Poľovníctvo a oddych spojená s dalšími výstavami, které se věnovali cestovnímu ruchu, gastronomii a odpočinku.

Já jsem na tuto akci vyrazila v sobotu 1. února, ikdyž mě zpočátku odrazovalo celkem ledové počasí a silný vítr. Výstava Poľovníctvo a oddych přináší možnost prezentace pro firmy, které nabízejí pro všechny milovníky přírody i myslivce, inspiraci pro trávení volného času v přírodě a při outdoorových aktivitách. Záštitu nad výstavou má Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a odborným garantem je Slovenská poľovnícka komora.

Plocha výstaviště Incheba Expo je opravdu rozsáhla a mnohdy trochu nepřehledná. Najít tedy prostor myslivecké výstavy trvalo déle, než jsem předpokládala, ale nakonec se podařilo.

Největší výstavní plochu zabíral stánek Slovenské polovnické komory, kde byla vystavena největší trofej uloveného jelena na Slovensku, byl zde umístěn posed a také zde byly k vidění štěňata, která dělala radost hlavně malým návštěvníkům. Přímo vedle stánku Slovenské polovnické komory se konaly odborné i zájmové přednášky na různá témata. Návštěvníkům byly prezentované informace o zvěři, myslivecké troubení pro různé příležitosti, ale i ukázky vábení zvěře. Při ukázkách loveckých signálů zaznělo i několik českých skladeb od Antonína Dyka. Pro mě osobně byla velice zajímavá ukázka troubení dvou říjných jelenů, kdy silnějšího jelena troubil přímo pán z hlediště, který troubí i na slovenských soutěžích.

Na výstavišti se rovněž prezentovala společnost Margita, která spolupracuje s naším klubem a pak několik dalších oděvních firem, které nabízely nejen myslivecké oblečení, ale i boty, batohy, pásky a další užitečné věci. Zajímavostí bylo krásné zelené oblečení pro naše nejmenší.

Dámy i pánové si mohli vybrat z široké nabídky mysliveckých originálních klobouků dovezených přímo z Itálie. Zajímavou nabídkou byly jistě i lovy zvířat v exotických destinacích.

Krásný stánek měla Střední odborná škola lesnická Banská Štiavnica s informacemi o sokolnictví a ukázkou dvou sov pálených, které si mohl každý návštěvník nejen pohladit, ale i přímo podržet na sokolnické rukavici. Dále zde byla ukázka jak mysliveckých zbraní, tak i krátkých kulových zbraní od České zbrojovky.

Myslím, že každý si určitě přišel na své a osobně jsem ráda, že mě chmuravé počasí neodradilo. Každý návštěvník měl možnost obléct se do nového mysliveckého oblečení, prohlédnout si novinky v loveckých zbraních, strávit čas u odborných přenášek nebo si i vybrat exotický zájezd. Nakonec mohli pánové potěšit své drahé polovičky nějakým tím loveckým šperkem.

Ing. Pavla Bláhová, členka klubu