Pošlete nám Vaše oblíbené recepty, rády je zveřejníme   

Zvěřina je z dietetického hlediska velmi hodnotná. Má vysoký obsah bílkovin, minerálních látek (železo, draslík, fosfor, zinek, měď, selen) a vitamínů (B2, B6, B12)  a zároveň má nízký obsah tuku. Specifická je její vůně a chuť. Vhodná je pro dietní stravu.

 

U nás  nejčastěji můžeme upravovat černou (prase divoké), srnčí, jelení, z drobné zvěře bažanta, kachnu a zajíce.

 

Před přípravou se zpravidla nakládá do mořidel a používají se výrazná koření (jalovčinky, nové koření, pepř, zázvor, bobkový list) a kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev a cibule). Mořidlem zvěřina zkřehne a pohltí nepříjemný pach (u starších nebo samčích kusů). Připravovat se dá snad ve všech podobách - steaky, medailonky, pečení, guláše. Při přípravě se často přidává alkohol (červené víno, koňak) a při podávání se přikládají různé lesní plody - brusinky, jeřabiny, šípky, houby. 

 

Zásadně připravujeme pouze zvěřinu s jasným původem a veterinárně ošetřenou. V žádném případě nesbíráme a nepoužíváme zvěř ležící u silnic ani jinde nalezenou.

 

Recepty jsou rozděleny do 4 kategorií:

Bez masa

 ZvěřinaUUZZvěřina

Od kamarádů Vodníků 

Na sladko

Navíc jsme připravily trošku inspirace pro šikovné ruce - Dorty

 

Těšíme se na Vaše recepty !!!