Bez masa (a nebo skoro bez masa)

Atlas hub naleznete zde: Zajímavé odkazy

 

 

Zapečené topinky s liškami

Osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné lišky, podusíme, opepříme, osolíme, přidáme kmín. Směs dáme na plátky toastového chleba, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě.

 

Houbová smaženice

Osmažíme větší nakájenou cibuli, přidáme nakájené očištěné houby a kmín. Trošku podlijeme vodou a dusíme. Když jsou houby měkké, přidáme pepř a osolená rozšlehaná vejce. Když jsou vejce hotová, servírujeme s vařenými bramborami nebo s chlebem. Na talíři smaženici ozdobíme nasekanou petrželkou.                               

 

Houbová polévka

Osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné houby, osolíme, opepříme, zalijeme horkou vodu, přidáme nakrájené brambory a kmín. Když jsou brambory měkké, přidáme rozetřený česnek, kysanou smetanu a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

 

Opilé švestky

Sušené švestky necháme přes noc namočené ve slivovici. Pak do středu vložíme oloupanou mandli a švestku zabalíme do slaniny a opatrně napíchneme na špíz. Takto připravené špízy vložíme na rozpálenou pánev a opečeme. Nakonec podlijeme slivovicí a zapálíme. Až alkohol dohoří, můžeme servírovat.

 

Plněný hermelín s liškami

4 uzrálé hermelíny, 10 dkg sýru niva, 10 dkg sýru eidam, 10 dkg hub lišek, olivy podle chuti

U hermelínu odřízneme vrchní část, jako čepičku, opatrně vydlabeme tak, aby tam nezůstala jen slupka, ale také kousek sýra. Na struhadle nastrouháme nivu a eidam, vložíme do misky a přidáme k nim uvařené lišky (vaří se v osolené vodě). Vše smícháme, přidáme špetku soli a pepře a směsí naplníme vydlabané hermelíny. Můžeme do směsi přidat také olivy podle chuti. Odříznutou čepičku přiklopíme zpět a připevníme párátky, aby se nám hermelín nerozpadl. Poté hermelín obalíme v troj obalu jako řízek a dáme upéct do oleje – musí bát ponořen.

Jako přílohu upečeme krokety a podáváme s bílým vínem.

 

Škvarková pomazánka

250 g škvarků, 2 lžičky plnotučné hořčice, 2 kyselé okurky, 2 uvařená vejce natvrdo, 1 cibule, pepř, sůl, možno přidat i česnek – podle chuti

Škvarky nameleme najemno, přidáme hořčici, najemno nakrájenu okurku a vajíčko a nakonec pepř a sůl podle chuti. Můžeme přidat namačkaný česnek. Podáváme na opečenou veku, nebo toust a zdobíme rajčetem nebo okurkou.

 

                            

       

Domácí chleba se škvarky (ověřeno z členské schůze od Míšy Metličkové)

Do mísy nasypeme a za sucha zamícháme: 1,5 hrnku chlebové žitné mouky tmavé, 1,5 hrnku chlebové pšeničné mouky, 1 lžičku sušeného droždí, 1,5 lžičky soli, 1,5 lžičky drceného kmínu a podle chuti přidáme škvarky (mohou být i z divočáky) a můžeme přidat i slunečnicová nebo dýňová semínka, česnek, bylinky..

Zamíchanou směs zalijeme 1,5 hrnkem vody. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 8-12 hodiny kynout (nejlépe zadělat ráno, než půjdete do práce). Pečeme v nádobě o objemu cca 2l, nejlépe ve skleněném pekáči s poklopem nebo i hrnci s pokličkou. Necháme rozehřát troubu na 230°C, 30 minut a po totu dobu necháme pekáč i s pokličkou nahřát. Pečeme 30 minut, po 30 minutách sundáme pokličku a pečeme ještě 15 minut.

 

Slaný závin s houbami

1 listové těsto, 500 g hub, 200 g nivy, 1 vajíčko, strouhanka, máslo, sůl, pepř

Houby podusíme na másle, osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou a potřeme směsí hub. Posypeme strouhanou nivou a stočíme. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a pečeme dozlatova.

 

Pomazánka z červené řepy (ověřeno z členské schůze od Jiřiny Špálové)

2 vařené řepy, 1 jablko, 1 kysaná smetana (200 g), lžíce olivového oleje, šťáva z poloviny citronu, sůl

Neoloupanou červenou řepu uvaříme v osolené a okyselné vodě (octem). Po vychladnutí sloupneme slupku a řepu nahrubo nastrouháme. Přidáme nastrouhané jablko bez slupky, kelímek kysané smetany, olej, citron a trochu osolíme. Necháme vychladit a mažeme na pečivo. Zdobíme plátkem jablka.

 

Pomazánka z tofu (ověřeno z členské schůze do Jiřiny Špálové)

1 balení tofu (cca 200 g), menší pórek, 1 kysaná smetana (200 g), pepř, sůl.

Tofu nastrouháme, přidáme jemně nakrájený pórek, smetanu, opepříme, osolíme. Necháme vychladit a mažeme na pečivo. Zdobíme plátky sýra, okurkou nebo i uzeninou.

 

„Kozičkový“ bezový sirup (od Jany Novotné)

25-30 ks květů (dle velikosti) v plném květu, 2,5 l převařené vody, 5-7 dkg kyseliny citronové (bývá to cca jedno zakoupené balení), 2 kg cukru

Vše bez cukru smícháme dohromady, přikryjeme síťkou nebo plátnem a necháme odstát 24 hod. Poté scedíme, přidáme další 2kg cukru a za občasného míchání zahřejete na cca 70°C (nesmí se vařit).  Z tohoto množství vznikne cca 4,5l sirupu, který plníte do láhví. Víčka se doporučuje prolít alkoholem (např. vodkou nebo slivovicí), tím se desinfikují a nechytá se pak v hrdle plíseň. Pokud se časem na hladině u uzávěru utvoří usazenina z pylu, není to na škodu. Lehce ji odstraníme vatou natočenou na špejli. Sirup vydrží v lahvích až do další kozičkové sezóny.

 

Sýrový šneci (z členské schůze od Marušky Štefánkové)

Těsto: 300g polohrubé mouky, 125g másla, 100ml mléka, půl lžičky cukru, půl sáčku kypřicího prášku, 1 lžička soli. Těsto zpracovat, rozdělit na 3 části, nechat odpočinout, mezitím zpracovat nádivku.

Nádivka: 125g másla, 100g nivy, 100g tvrdého sýra. Sýr nastrouhat, máslo trochu rozehřát, promíchat.

Těsto vyválíme (vždy jeden díl, který vyhovuje na velikost) a rozetřeme na něj nádivku. Zarolujeme a dáme do ledničky. A pak už jen krájíme tenká kolečka, dáme na plech a ozdobíme arašídy. Pečeme při 150°C, nutné hlídat.