Od kamarádů "Vodníků"

Kapr:

Kapří hranolky fořta Romana

Suroviny pro přípravu porcí pro 4 osoby: filety z kapra cca 600 g, 2 vrchovatá lžíce sladké papriky, 2 lžičky soli, 4 utřené stroužky česneku, 1-2 lžíce slané sojové omáčky, dle chuti mletý kmín a mletý zázvor, hladká mouka na obalení, voda, olej na smažení

Filety kapra příčně nakrájíme na kousky velikosti hranolků o šířce cca 1 cm. Hranolky vložíme do marinády ze sojové omáčky, mletého kmínu, česneku, zázvoru, lžíce papriky, soli a vody. Necháme chvíli odstát.

Smícháme hladkou mouku se zbytkem papriky a ve vzniklé směsi postupně obalíme naložené hranolky. Hranolky smažíme ve větší vrstvě oleje, tak aby byly ponořené a vznikla na nich křupavá kůrka.

Hranolky můžeme podávat pouze ze zeleninovou oblohou, bramborovou kaší nebo se zakysanou smetanou a čerstvě nastrouhaným křenem.

                                    

Kapr na másle

Potřebujeme: 1 menší kapr, sůl, máslo, voda, zelená petržel, citrónová šťáva.

Očištěného kapra nasolíme a položíme na pekáč, hřbetem nahoru, břišní dutinu roztáheme, aby ryba dobře ležela. Přidáme máslo, dvě lžíce vody, a pečeme asi   20 – 30 minut. Při pečení poléváme šťávou a doléváme vodu. Do šťávy přidáme nadrobno posekanou petržel a citronovou šťávu a polijeme kapra. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

 

Kapr na křenu

Potřebujeme: 1 kapr, sůl, bešamelová omáčka s křenem

Naporcovaného kapra vaříme v mírně slané vodě. Vyjmeme a polijeme omáčkou.

 

Kapr na houbách

Potřebujeme: 1 menší kapr, 250g hub, 200g anglické slaniny, 2 cibule, kmín, pepř, sůl

Kapra naporcujeme, opepříme a osolíme. Do pekáčku dáme nakrájené houby, slaninu a cibuli, přidáme kmín a sůl. Na směs položíme kapra a podlijeme vodou. Pečeme do měkka. Podáváme s bramborem.

 

Různé druhy ryb:

Pstruh na česneku

1 kg pstruhů, 5 stroužků česneku, drcený kmín, hladká mouka, sůl, máslo

Osušené a očištěné pstruhy osolíme a obalíme v mouce s kmínem. Opečeme na pánvi asi 8 min. z obou stran. Vyndáme a do výpeku přidáme jemně nakrájený česnek, lžíci mouky rozmíchané v horké vodě. Necháme projít varem asi 2 minuty a podáváme se čtvrtkou citronu.

 

Okoun na česneku:

Potřebujeme: 4 okouni, ½ l zeleninového vývaru, špetka kmínu, hodně česneku utřeného se solí a máslem, osmažená strouhanka, rozpuštěné máslo.

Očištěné ryby, zeleninový vývar a rozetřeným česnekem potřené ryby vaříme 20 minut. Opatrně vyjmeme, necháme okapat, sypeme smaženou strouhankou a přelijeme máslem.

 

Sumec ve vínové omáčce:

Potřebujeme: 1 kg ryby, sůl, 8 dkg másla, 2dcl bílého vína, 1 dcl smetany, 1 lžíce mouky.

Do pekáče dáme sádlo, na něj položíme porce vykostěné ryby bez kůže, osolíme a dusíme asi 5 minut. Zalijeme bílým vínem a smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Poté pečeme ještě 10 – 15 minut.

 

Polévka:

Rybí polévka „Štěrková“ – 3 litry

Potřebujeme: 4 větší cibule, 4 papriky, 4 rajčata, 1 větší kapr – porce pokapat citronem.

Do tlakového hrnce dáme na olej zesklovatět nakrájenou cibuli, do ní vložíme nakrájené papriky, a oloupaná rajčata. Chvíli dusíme, pak přidáme mletou papriku sladkou i pálivou, může být i feferonka. Osolíme a zalijeme horkou vodou. Vaříme 45 minut. Po otevření vložíme do polévky porce kapra a dvě až tři lžíce dětské krupice, pomalu aby se nevytvořily hrudky.. Potom vaříme ještě asi 20 minut. Polévka má výt jako oheň – horká a pálivá.